Hoog sensitieve kinderen, wie zijn ze en wat zijn hun behoefte?
3-1-2018 Auteur Diana Annegarn

Je hebt vast wel eens gehoord van hoog sensitieve kinderen. Kinderen met een hoge mate van gevoeligheid die heel veel prikkels opnemen uit hun omgeving. Waar wie zijn deze kinderen eigenlijk en waar komt deze gevoeligheid vandaan?

Hoog sensitieve kinderen is een naam voor gevoelige kinderen omdat hun gevoeligheid opvalt. Deze kinderen komen vaak met zichzelf in de knoop als hun hoog gevoelige kant niet erkend of niet goed begeleid wordt. Ze hebben het vaak moeilijk op school en in drukke ruimtes waar veel mensen zijn omdat de prikkels die ze daar ervaren teveel voor hun zijn.

Is jouw kind hoog sensitief?
Veel ouders twijfelen of hun kind hoog sensitief is. Eigenlijk zijn alle kinderen sensitief. De ene is wat gevoeliger dan de ander. Dus het maakt niet zo uit. Wel zijn er bepaalde kenmerken waar je deze kinderen aan kunt herkennen. Ze zijn snel overprikkelt, kunnen heftig reageren op bepaalde situaties,  kunnen soms moeilijk zijn in de opvoeding, moe of druk uit school of reageren vaak heftig op harde geluiden.   

Wat hebben deze kinderen nodig?
Voor deze kinderen is het belangrijk dat er volwassenen zijn die hun begrijpen en kunnen begeleiden. Want overprikkeling is heel vermoeiend. Ieder kind reageert anders op deze overprikkeling. Het is daarom belangrijk eerst te onderzoeken hoe een kind op deze overprikkeling reageert. Als eenmaal duidelijk is hoe het kind reageert op deze overprikkeling dan kun je gaan kijken wat je voor het kind kunt betekenen om het te leren omgaan met deze prikkels.

Wat is overprikkeling?
Overprikkeling ontstaat als je meer informatie van buitenaf ontvangt dan je kunt verwerken. Het is belangrijk dat je deze informatie verwerkt overdag en tijdens de slaap. Veel gevoelige kinderen hebben dan ook veel slaap nodig om alles te kunnen verwerken. Elk mens moet leren zich zowel naar binnen als naar buiten te leren keren. In deze samenleving is de informatie die op ons af komt vaak van buiten naar binnen gericht. Veel volwassenen zijn zich inmiddels al bewust deze informatie te beperken omdat het niets toevoegt en werken er aan een goed balans te creëren tussen naar binnen keren en naar buiten keren. Helaas wordt dit nog niet overal gedaan en is er weinig kennis over dit onderwerp waardoor kinderen vaak op zichzelf terug geworpen zijn. En niet ieder kind weet van nature wat het moet doen.

Ieder kind reageert anders
Om kinderen te leren omgaan met prikkels is het goed te onderzoeken hoe je kind met prikkels omgaat. Het is belangrijk te weten dat alle hoog sensitieve kinderen weer anders reageren op overprikkeling. Je herkent de signalen aan hun gedrag wat af lijkt te wijken zoals, te druk, te moe, te veel aandacht vragen, veel huilen, niet kunnen slapen, onrustig slapen, opstandig of veel boos. Ook lichamelijke klachten kunnen gevoeligheid als oorzaak hebben.

Wat kun je thuis doen?

Overprikkeling in huis kan ontstaan doordat er teveel verandering is, teveel drukte, te veel mensen, te weinig continuïteit, veel geluid, stress van ouders of tussen ouders of te veel televisie.
Het is belangrijk veel duidelijkheid voor het kind te creëren en vooral in het nu te blijven. Informatie over morgen is niet nodig. Wat vandaag nodig is om te weten vertel je vandaag. Mocht je besluiten informatie over morgen te geven leg het dan zo veel mogelijk uit wat het kind kan verwachten maar praat wel in kindertaal.
Neem aan het eind van de dag even door wat er allemaal is gebeurt.
Leg alle veranderingen die er zijn zo veel mogelijk uit. Als er veel verandering is kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er 1 persoon continuïteit biedt.

Je kunt kinderen massages aanbieden of spelletjes doen met je kind zodat het zichzelf weer beter kan voelen. Ook bij de keuze van speelgoed kun je rekening houden met prikkelarm speelgoed maar ook speelgoed die de gevoelskant van het kind stimuleert zodat het in verbinding met zichzelf blijft en wat past bij de leeftijd van het kind.
Laat kinderen vooral in contact blijven met de natuur. De natuur is een natuurlijke geleider voor prikkels. Het hoofd raakt ervan leeg

Wat kun je op school doen?
School is vaak het grootste probleem voor kinderen omdat daar vaak veel kinderen zijn en veel prikkels. Deze prikkels ontstaan niet alleen door de drukte in de klas maar ook doordat er veel aan kinderen geleerd wordt. Het kind leert dan focussen op informatie buiten zichzelf.
Op school zou het fijn zijn als kinderen regelmatig kunnen spelen. Spelenderwijs leren tot in de hogere klassen bestaat ook. Kinderen leren dan van binnen uit. Informatie van buiten uit is een aanvulling en geen opvulling.

Maar op de meeste scholen is informatie van buiten uit een opvulling. Het is dus belangrijk een school te kiezen die bij je kind past. Alle scholen zijn weer anders.
Ook kun je via visualisaties kinderen leren zich naar binnen te blijven keren. Er zijn heel veel trucjes die je een kind kunt leren. Teveel om daar nu op in te gaan in dit artikel.

Na schooltijd kun je je kind helpen even naar binnen te keren door het kind rust te bieden. Lukt dit niet omdat een kind na school een feestje heeft? Dan kun je kind na het feestje helpen door weer in contact met zijn of haar lichaam te komen via oefeningen zoals hierboven is omschreven.

Nog meer vragen na het lezen van dit artikel?
Diana heeft een praktijk waar ze ouders en hun gevoelige kinderen begeleid. Zie www.diana-annegarn.nl

Your Website Title






Privacy verklaring